Monday, August 27, 2012

Studiu: Tigara electronica nu are efecte asupra inimii

Un studiu recent, realizat de cercetatori din Grecia, despre efectele tigarii electronice, sugereaza ca aceasta nu reprezinta o amenintare pentru bolile legate de inima. Acelasi studiu arata ca tigarile electronice sunt un mijloc sigur si sanatos de a renunta la fumat.

Cercetatorii greci, intr-un studiu recent, au raportat ca tigarile electronice nu au efecte cardiace adverse asupra utilizatorilor. Unul dintre cercetatorii a declarat ca e-tigarile sunt dispozitive care imita aspectul si senzatia tigarilor clasice, fara sa genereze fum sau scrum, si care satisfac nevoia de nicotina a utilizatorilor precum si efectul psihologic de a tine o tigara in mana.

Rezultatele studiului incurajeaza fumatorii sa renunte la fumat si sa treaca pe tigari electronice, deoarece acestea sunt o alternativa mai sigura si mai sanatoasa. Cu toate ca Administratia Alimentelor si Medicamentelor din SUA nu a impus inca reguli de testare si productie a acestor produse, numai in America exista 3 milioane de utilizatori de tigari electronice.


“Tigarile electronice sunt o alternativa mai sigura pentru tigarile cu tutun,” a declarat Dr Konstantinos Farsalinos, de la centrul de Chirurgie Cardiaca din Atena, la intrunirea anuala a Societatii Europene de Cardiologie. „Avand in vedere pericolele extreme asociate tutunului, datele disponibile pana in prezent sugereaza ca tigara electronica este mai putin daunatoare decat tigarile din tutun iar inlocuirea celor din tutun cu aceasta poate duce la imbunatatirea sanatatii.”

Rapoartele studiului arata ca nicotina prezenta in vapori este absorbita intr-o rata mai mica in comparatie cu cea din fumul de tutun, daca tinem cont de nivelurile mici de toxicitate, a precizat Farsalinos. Acesta a mai precizat si ca nu s-au gasit urme de nitrozamine in tigarile electronice.

Cercetatorii greci au examinat inima a 20 de tineri fumatori de tigari din tutun si 22 de utilizatori de tigari electronice, inainte si dupa fumatul unei tigari cu tutun, si pe cea a utilizatorilor de tigara electronica, inainte si dupa folosirea ei, timp de sapte minute.

In timp ce fumatorii de tigari din tutun au suferit disfunctii cardiace significante, inclusiv tensiune arteriala si ritm cardiac ridicate, utilizatorii de e-tigara nu au avut decat o usoara crestere a tensiunii.

Studiul realizat de cercetatorii greci a fost primul din lume care s-a concentrat pe efectele tigarii electronice asupra inimii. Un alt studiu, realizat tot in Grecia, a raportat in urma cu cateva luni, ca aceste dispozitive au avut doar un mic impact asupra functiei plamanilor.

No comments:

Post a Comment